На птиците трябва да бъде осигурена подходяща диета, която да съответства на техният вид и възраст, както и да осигурява поддържане на добро здравословно състояние.Не трябва да се дават фуражи и течности, които могат да им навредят
(чл. 151, т. 10 от ЗВД).
Трябва да е осигурен достъп до храна през съответни интервали от време в зависимост от техните физиологични нужди (най-малко веднъж дневно), с изключение на случаите, когато има препоръка от ветеринарния лекар. Също така трябва да има осигурен постоянен достъп до питейна вода. Хранилките и поилките трябва да бъдат конструирани и монтирани по такъв начин, че да не се допуска замърсяването на храната и водата.
Не трябва да се дават субстанции, с изключение на такива за терапевтични цели или профилактични цели, освен ако не е доказано при проучвания свързани със спазването на изискванията за хуманно отношение към животните или е установено в практиката, че е безвредно за здравето и благосъстоянието на животните.
Всички птици трябва да имат ежедневен достъп до храна и вода (чл. 150, ал.1, т. 1 в) и г), а при преместване в ново помещение, гледачът трябва да се увери, че те могат да ги намерят. Храната и водата трябва редовно да се подменят, за да не се допусне замърсяване. Трябва да бъде осигурено снабдяването с вода, дори при много ниски външни температури.
При интензивните системи на отглеждане, максималното разстояние, което птицата трябва да измине до храната и водата е не повече от 4 метра. Въпреки това, при някои системи на отглеждане, като например външно, разстоянието може да бъде повече от 4 метра. В тези случаи трябва да бъдат покрити всички изисквания по отношение на пренаселеност, хранене и поене. Трябва да се избягват внезапни промени във вида и качеството на фуражите.
Всички промени в диетата трябва да се въвеждат постепенно. Фуражите, предвидени за други видове животни следва да се избягват, тъй като определени съставки може да се окажат токсични за птиците.
Бройлерите може да не бъдат хранени поне 12 часа преди клането или доставянето им във фермата. Този период от 12 часа включва хващането, товаренето, транспорта и разтоварването им на местоназначението преди клането.
Преди птиците да бъдат натоварени в камиона трябва да бъде осигурена вода.
В помещенията за отглеждане трябва да бъдат поставени устройства за отчитане на консумацията на вода. Чрез воденето на ежедневни записи може рано да се открие наличието на здравословен проблем.
Достъпът до вода през светлата част на денонощието трябва да бъде осигурен чрез подходящо поставени поилки.
.
Източник: Инструкция за отглеждане на бройлери и добри фермерски практики съгласно изискванията на директива 2007/43/ео на съвета от 28 юни 2007 година за определяне на минимални правила за защита на пилетата, отглеждани за производство на месо