Градинският чай през първата година се събира за надземна маса в края на август -началото на септември. Стъблата се орязват със сърп или механизирано на 10-15 см от почвата и се оставят да съхнат. Стъблата задължително се прибират в сухо време.
През следващите години прибирането е двукратно през вегетацията. Първото прибиране е за листа и се извършва по време на бутонизацията през юни. Сред орязването листата се отделят от стъблата. Сушенето им се извършва на сянка в сухи и проветриви помещения, като листата се разстилат на по-тънък слой. Изсушаването на листата в сушилни се извършва при температура 30-35°С. Второто прибиране е за надземна маса и се извършва не по-късно от септември, защото получената суровина е с по-ниско качество.
Когато се цели получаване на етерично масло от растението, окосяването на стъблата се извършва във фаза масов цъфтеж.
Средният добив от декар през първата година е 100-150 кг суха надземна маса (стъбла и листа), на втората година -100 кг сухи листа и 100 кг суха надземна маса от декар. От третата до десетата година добивите са около 200 кг сухи листа и 100 кг суха надземна маса на декар. При дестилация се получава 10 -15 кг етерично масло на декар.
Източник: 10 Технологии за отглеждане на билки; ст.н.с. д-р Люба Евстатиева;ISBN 954-9630-17-Х