Подрязване на човката означава:
- Отстраняване на не повече от 1/3 от човката, измерено от върха до носните
отвори, извършено само с една манипулация; или - Не повече от 1/3 от горната част на човката измерена по същия начин; и
спирането на последващо кръвотечение, чрез каутеризация.
Подрязването на човките на птиците, отглеждани за месо не е необходимо, тъй като те се колят преди достигане на полова зрялост. Подрязването на човките на
птиците за разплод е желателно да се избягва, където това е възможно, или да се прилага само по съвет на ветеринарен лекар за предотвратяване на по-сериозни проблеми свързани с благосъстоянието на птиците, като наранявания в следствие на кълване или канибализъм.
Трябва да се обърне внимание на условията, при които се отглеждат птиците и
които може да доведат до прояви на агресия, за да се намали необходимостта от
подрязването на човките. Възможно е поставянето на бали със слама или зърна.
Не е необходимо подрязването на човката на женските пилета за развъждане, а
при мъжките може да бъде отстранен само върха. Най-добре е това да се направи
на 5-10 дневна възраст, за да могат пиленцата да изградят навик на хранене и
кълване преди да бъде извършена тази манипулация. Тази манипулация при
възрастни птици трябва да се прави само по препоръка на ветеринарен лекар.
Източник: Инструкция за отглеждане на бройлери и добри фермерски практики съгласно изискванията на директива 2007/43/ео на съвета от 28 юни 2007 година за определяне на минимални правила за защита на пилетата, отглеждани за производство на месо