Лавандулата дава много добри резултати при отглеждането й на слънчеви, защитени от вятъра места с дълбоки, рохкави и структурни почви. Успешно се развива и върху силно наклонени терени в предпланинските и планински райони докъм 1500 м надм. височина, но това възпрепятства механизираното отглеждане на културата. На кисели почви площта предварително се варува с 100-150 кг на декар вар.
Подготовката на почвата включва почистване от камъни и растителни остатъци и изораване на дълбочина 20-25 см през есента. Напролет площта се бранува и култивира неколкократно през цялото лято. Наесен, преди засаждане на разсада, площта се култивира отново, но по-дълбоко, или се изорава с плуг на дълбочина 18-20 см. като се бранува и набраздява през 120-140 см.
Източник: 10 Технологии за отглеждане на билки; ст.н.с. д-р Люба Евстатиева;ISBN 954-9630-17-Х