1.1.1. Вкисляване на почвата
Според пресмятанията, около 9,8% от почвите в страната имат равнище на рН (Н2О) <5,0 ( Atanassov, 2012). Приблизително 500 000 ха от киселите почви, които се обработват имат равнище на киселинност, което е неблагоприятно за някои чуствителни земеделски култури. Силната киселинност на почвите в голяма степен е свързана с продължително прилагане на небалансирано торене и използването на минерални торове, които повишават киселинността на почвите. Вкисляване на почвите се регистрира и като резултат на емисии на SO2 в атмосферата, които постъпват в почвата с дъждовната вода под формата на сярна киселина, а също така депониране на кисели индустриални отпадъци, което е локализирано изцяло около точковите източници. Няма данни за оценка на тенденцията за промени на почвената киселиннсот за нашата страна, но оценки, отнасящи се за ЕС (Jones et. Аl., 2012) показват тенденция към намаляване на вкисляването. Това се обяснява с мерките за намаляване на емисиите на SO2 от индустриалните предприятия и въглищните електроцентрали, и с прилагането на схеми на торене, които ограничават използването на физиологично кисели минерални торове.